Logo huisartsenpraktijk Merlin

Hoe is huisartsenzorg Merlin georganiseerd?

We zijn een allround huisartsenpraktijk en we bieden meer dan basis huisartsenzorg alleen.  We doen dit op een oude en een moderne manier, vandaar huisartsenzorg 2.0. Leest u rustig alle informatie op deze pagina door, zodat u weet hoe alles in zijn werk gaat. Zo spannend is het niet, de hele dag zijn we bereikbaar, maar u zult wel even moeten wennen aan het nieuwe systeem. 
Vanwege het feit dat er steeds minder praktijkhoudende huisartsen zijn in Nederland en er meer mensen in de Zaanstreek komen wonen kunnen wij door het op deze manier te organiseren u nog steeds op een goede en professionele manier van zorg voorzien.

Openingstijden

TELEFONISCH

Op werkdagen zijn we telefonisch de hele dag bereikbaar:
– Van 8.00 – 10.30 uur
– Van 10.30 – 11.00 alleen voor spoed via spoedtelefoon
– Van 11.00 – 12.45 uur
– Van 12.45 – 13.30 uur alleen voor spoed via spoedtelefoon
– Van 13.30 – 15:00 uur
– Van 15:00 – 17:00 alleen voor spoed via spoed telefoon. 

 

Huisartsenpraktijk Merlin

Als u de praktijk belt, dan kunt u zowel de doktersassistente in Merlin zelf aan de telefoon krijgen, als de doktersassistente in onze praktijk in Zaandam, Huisartsenpraktijk van Loenen.
Dit betekent dus dat u in de wacht kan komen te staan, omdat er ook andere patienten zijn die bellen vanuit Zaandam en Zaandijk.  Dit was u niet gewend bij de praktijk van Carlo Heijmans, maar dat is dus zeker anders. U zult wat meer geduld moeten hebben. 

TRIAGE AAN TELEFOON DOOR DOKTERSASSISTENTEN

Onze doktersassistentes hebben een speciale opleiding gevolgd om uw klachten aan de telefoon te beoordelen. Zo bepalen zij of u met een medisch advies geholpen bent of dat uw klacht door de dokter gezien moet worden.
U wordt soms naar de betrouwbare website thuisarts.nl verwezen voor meer informatie over uw klacht.
De doktersassistente kan uw klacht zodanig spoed vinden dat u geadviseerd wordt direct naar de praktijk te komen.  Omgekeerd kan het ook zijn dat ze u vraagt niet dezelfde dag langs te komen, maar een of meer dagen later.

De doktersassistente in Merlin belt overigens mee van 8.00 – 9.00 uur en van 9.30 -10.30 uur. Daarna houdt ze spreekuur. 

RECEPTIE LIVE 

In de ochtend is onze doktersassistente bij de receptie aan het meebellen met de andere doktersassistenten die op de andere lokatie zitten. 
Daarnaast houdt ze spreekuur. Achter de receptie is een spreekkamer gemaakt, waar ze patienten ontvangt.  Zij zal daarom niet makkelijk aanspreekbaar zijn aan de balie van de receptie. 

VIDEOEN MET RECEPTIONISTE LIVE

Omdat de doktersassistente in de ochtend spreekuur houdt en gebruik maakt van de spreekkamer achter de receptie, is er vaak geen receptioniste/ baliemedewerkster aanwezig. Vanwege de privacy van de patient zal er een grijs rolgordijn omlaag zijn achter het receptie-raam.
In de middag is de doktersassistente helemaal afwezig.
Vandaar dat wij vanaf 10.00 uur onze receptioniste (vooral Laura) inzetten die in onze praktijk in Zaandam aanwezig is. Dit doen we middels video-receptie.  Dit gaat alsvolgt: 
– Als u binnenkomt in de praktijk ziet u op de balie, in de hoek, een beeldscherm staan.

– Op dat beeldscherm staat dat als er niemand aanwezig is u op dat beeldscherm moet drukken om verbinding te maken met de receptioniste.

– De receptioniste in Zaandam krijgt dan een signaal dat u bij het scherm staat en kan dan via het beeldscherm live contact met u maken. 

– Op deze manier kunt u de receptioniste (die eigenlijk maar 7 minuten van u vandaan is) vragen stellen. Zij zit dus op dat moment in de andere praktijk, waar ook bijvoorbeeld andere doktersassistenten werken en huisartsen. 

– Mocht het zo zijn dat de receptionist vindt dat u een doktersassistente moet spreken of een huisarts, dan kan zij u doorverbinden, ook middels het beeldscherm.  De doktersassistente en de huisarts hebben hetzelfde beeldscherm in hun kamer om met u te kunnen communiceren. 

Ook op deze manier zorgen we er dus voor dat we de hele dag bereikbaar zijn. 

Medisch secretaresse, Laura Meijer
Laura, medisch secretaresse - receptioniste
Welkom scherm Huisartsenpraktijk Merlin
Dit ziet u op het beeldscherm staan

AFSPRAAK MAKEN VOOR SPREEKUUR HUISARTS, DOKTERSASSISTENTE, PRAKTIJKONDERSTEUNER EN ANDERE ZORGVERLENERS

Afspraken voor het spreekuur van de huisartsen, doktersassistenten of andere zorgverleners, gaan altijd telefonisch.
We weten dat patienten van Carlo Heijmans ook gewoon binnen konden lopen om een afspraak te maken, maar dat gaat bij ons niet meer werken, omdat:
1. de doktersassistente mee belt en zelf spreekuur houdt voor patienten. Zij zal dus weinig tijd hebben om u aan de receptie u te woord te staan. 
2. Gedurende het spreekuur van de doktersassistente zal zij het rolgordijn bij de receptie omlaag doen om de privacy van de patient te beschermen. U zult haar niet zien zitten en zij heeft helaas geen tijd voor u.  

SPREEKUREN

De twee huisartsenspreekuren worden gehouden op iedere werkdag van:
– 8.00 – 10.30 uur
– 10.45 – 12.00 uur

Het doktersassistente spreekuur wordt gehouden op iedere werkdag van:
– 9.00 – 9.30 uur (met name bloedafname)
– 10.45 – 12.00 uur

De praktijkondersteuner-somatiek houdt spreekuur op :
– woensdagmiddag van 13.15 – 17.00 uur
– donderdagochtend van 8.00 – 12.00 uur

De praktijkondersteuner intensieve zorg / palliatief consulent is aanwezig op:
– Dinsdag, woensdag, donderdag (Linda)
– Woensdag, donderdag, vrijdag (Diana)

HUISARTSENSPREEKUUR IN DE OCHTEND

Er worden in de ochtend tegelijk twee huisartsenzorg-spreekuren gehouden. Aangezien huisarts Carlo Heijmans de hele dag alleen spreekuur hield, hebben we dit dag-spreekuur volledig naar de ochtend gebracht.  Deze spreekuren worden gehouden door:
– Een huisarts. Vaak zal dit huisarts van Loenen zelf zijn, maar in vakanties en bijvoorbeeld bij nascholingen/Huisartsenopleidings-dagen zal er een andere huisarts uit ons team in de ochtend aanwezig zijn. 
– Door een 3e jaars huisarts in opleiding (die bijna huisarts is) of 
– Door een physician-assistent in opleiding (Chaika van Huffel). Een physician-assistent mag huisartsen-taken uitvoeren. 

Huisarts André van Loenen

Huisarts Andre van Loenen

Huisarts in opleiding 3e jaar, Andjeny Samadhan

Andjeny Samadan, 3e jaars Huisarts in opleiding (jaar 2023-2024)

Physician assistent in opleiding / Praktijk Manager, Chaika van Huffel

Chaika van Huffel, Physician assistent in opleiding (tevens partner van dokter van Loenen)

GEEN HUISARTSENSPREEKUUR  IN DE MIDDAG IN PRAKTIJK MERLIN, WEL SOMS ANDERE ZORGVERLENERS AANWEZIG.

Er wordt in de middag in praktijk Merlin geen spreekuur gehouden door de huisarts en doktersassistente. Zoals al beschreven zijn de uren van de middag volledig naar de ochtend verplaatst. Hierdoor kunnen in de middag andere taken door de huisarts en assistente verricht worden. Zoals visite rijden, maar ook spreekuur houden in de praktijk in Zaandam bijvoorbeeld.  

ANDERE ZORGVERLENERS
In de middag zullen er soms andere zorgverleners in praktijk Merlin aanwezig zijn, zoals een dietiste en een praktijkondersteuner. Zij kunnen u niet helpen om afspraken te maken voor het spreekuur, u dient dan toch echt te bellen naar de praktijk.

SPREEKUUR IN DE MIDDAG DOOR DE HUISARTS
Die vindt dus niet plaats in Zaandijk, maar in huisartsenpraktijk van Loenen in Zaandam (7 minuten met de auto).  Patienten uit Zaandijk kunnen ook daar bij uitzondering gebruik van maken, maar dat is niet echt de bedoeling.

SPOED SPREEKUUR 

Bij een medisch spoedsituatie is het niet verstandig om meteen naar de praktijk te komen, maar belt u ons praktijknummer: 075-6220394 en drukt u op 1 ! Bij ernstige spoed altijd 112 bellen!

Spoed in de ochtend:
– De huisarts is in praktijk Merlin aanwezig, dus u kunt daar terecht, maar eerst altijd bellen met de doktersassistente !
– Als u zelf niet naar Merlin kunt komen, zal de huisarts zijn spreekuur moeten verlaten om een spoedvisite te rijden. 

Spoed in de middag (na 12.00 uur):
Als er een zodanige spoedsituatie in de middag is die niet tot het volgende ochtendspreekuur in Merlin kan wachten dan zijn er vier opties. Welke optie gekozen wordt is afhankelijk van de medische situatie.
Altijd eerst de doktersassistente bellen !

1.  U wordt gevraagd om
naar de praktijk in Zaandam te komen = 7 minuten rijden met de auto via de provinciale weg. 
2. De huisarts verlaat zijn spreekuur in Zaandam en komt direct naar u toe in praktijk Merlin. 
3. De huisarts verlaat zijn spreekuur en rijdt spoedvisite naar uw huis.
4. De doktersassistente of huisarts vindt de situatie zo ernstig dat er 112 voor u wordt gebeld.

Met de auto is het maar 7 minuten rijden tussen Huisartsenpraktijk Merlin en Huisartsenpraktijk van Loenen

VIDEOEN MET HUISARTS LIVE 

Als u onze video-receptioniste bij de balie spreekt kan zij (of de doktersassistente) vinden dat de huisarts u te woord moet staan. Hij of zij heeft ook een beeldscherm om u te zien en te spreken.
Afhankelijk waar het om gaat kan dan besloten worden dat u naar onze video-spreekkamer loopt. Dit is de kamer die u meteen ziet als u van de receptie naar de hal loopt. 
De deur zal dan op afstand worden geopend, zodat u de kamer in kunt gaan. Daar ziet u dan eenzelfde scherm maar er is veel meer privacy om met de huisarts te praten.  
Helemaal is dit belangrijk als er dus nog meer mensen bij de receptie staan om middels het beeldscherm met de receptioniste te praten. 

Video-en met Laura voor huisartsenpraktijk Merlin
Videoen met Laura

DOKTERSASSISTENTE SPREEKUUR

De doktersassistente die bij Merlin spreekuur houdt is uitgebreid opgeleid en kan dus veel: 
Zij houdt dagelijks spreekuur voor o.a.:

 • bloed afname
 • Sneltest CRP
 • glucose meten
 • bloeddruk meten
 • zwangerschapstest
 • kweek afname
 • wondzorg
 • zwachtelen van de benen
 • injecties
 • vaccinaties
 • verwijderen van hechtingen
 • oren uitspuiten
 • wratten aanstippen met stikstof
 • hartfilmpje maken (ECG)
 • uitstrijkje maken (bijvoorbeeld bevolkingsonderzoek)
 • opmaken van een risicoprofiel op hart- en vaatziekten
 • urine controle
 • oogdrukmeting
 • Spiraaltje (mirena, koper ea.) verwijderen
 • Stoppen met roken ondersteuning
 • Diverse adviezen in anticonceptie, soa etc.
 • Informatievoorziening over van alles. 
Bloedprikken in huisartsenpraktijk Merlin

PRAKTIJKONDERSTEUNER SPREEKUUR

De praktijkondersteuner somatiek (Petra van Wonderen) begeleidt patiënten met een lichamelijke chronisch aandoening, met name met diabetes, astma/ COPD en hart- en vaatziekten, maar ook daarnaast onder andere begeleiding bij ouderenzorg. Zo geeft de praktijkondersteuner voorlichting over het ziektebeeld, begeleidt de patiënt bij medicatie gebruiken, veranderingen in de leefstijl en voert controle onderzoeken uit.

Doktersassistente / POH-S, Petra van Wonderen

PRAKTIJKONDERSTEUNER INTENSIEVE ZORG – PALLIATIEF CONSULENT

Wij hebben twee praktijkondersteuners intensieve zorg – palliatieve consulent in dienst.
Zij houden zich bezig met de zorg voor:

 • Chronisch zieke patienten
 • Oncologische patienten
 • Patienten die uitbehandeld zijn voor een ziekte, waaraan ze gaan overlijden.
 • Patienten in de terminale fase van hun leven
 • Kwetsbare ouderen
De praktijkondersteuner zal bij deze patienten eerder bellen en/of een visite doen, dan dat de betreffende patient op een spreekuur bij ze komt. 
Patienten die in de doelgroep vallen moeten daarom niet raar opkijken als zij door LInda of Diana benaderd worden. 
 
Ook zal bijvoorbeeld het ACP (advanced care planning) gesprek aan bod komen (klik hier om naar het ACP formulier te gaan).  Om goede en passende medische zorg te geven is het belangrijk tijdig te weten wat iemand wel of juist niet wil aan zorg. Door behandelwensen en -grenzen gezamenlijk te bespreken en vast te leggen kan hierop worden geanticipeerd. Zo kan de zorg afgestemd worden op persoonlijke wensen, waarden en behoeften. 
Praktijkondersteuner intensieve zorg / ouderen, Linda Boelhouwer
Linda
Praktijkondersteuner-somatiek / Intensieve zorg/ Ouderen, Diana Lamme
Diana